Указания за проектиране на лазерно-изрязани детайли

Какво трябва да имате предвид при проектирането на лазерно-изрязани детайли

Начало > Платформа > Указания за проектиране > Указания за проектиране на лазерно-изрязани детайли

Съдържание

Размери

Максимален размер на лазерно-изрязания детайл:

  • Метали: 2980 x 1480 mm

  • Неметали: 1580 x 980 mm

Минимален размер на лазерната част: 20 x 20 mm

Изисквания към векторните CAD файлове

  • Обработваем векторен файлов формат: DXF

  • Всеки файл съдържа само един чертеж

  • Файлът съдържа само контура за срез, без рамки на чертежи, без линии с размери, без текстове и без етикети

  • CAD файлът не съдържа глухи дупки, фаски и оформени резби или проходи за резба

  • Линиите на кунтура са плътни линии, а не прекъснати линии, без линии на огъване

  • Външните контури са единични затворени линии

  • Най-малкият контур е минимум 1 път дебелината на материала

Важни инструкции

  • При лазерно рязане на детайли от тънка ламарина, ние предвиждаме т.н. микромостове между компонента и ламарина, за да се предотврати преобръщането на детайлите и произтичащите от това сблъсъци с лазерната глава.

  • При експортирането на векторен DXF файл, някои CAD програми използват слоеве или различни нива при записване. Те могат да доведат до промени в контура и не могат да бъдат отчетени от системата. Не можем да поемем никаква отговорност за това.

  • В зависимост от производствения процес, характеристиките като рязане на ръбове и качество на рязане могат да варират.

  • В зависимост от материала и производствените стъпки, необработената повърхност може да бъде мазна или, в случай на стомана, дори леко ръждясала. При необработени повърхности е възможно надписите все още да се виждат върху компонентите. Тъй като лазерното рязане е процес на термично рязане, режещият ръб и ъгълът на рязане могат да варират в зависимост от дебелината на материала. Ако има нужда от специални изисквания за повърхността за вашия компонент, те трябва да бъдат описани в коментара.

  • С избраната опция „Отстраняване на осенък от едната страна“ долната страна на CAD файла се избира автоматично.

Допуски

По подразбиране всички лазерни части в Лазер Мастър се произвеждат в съответствие с допуските, посочени в БДС EN ISO 9013-1.

Подробна информация за допустимите отклонения можете да намерите тук.

Минимални размери при лазерно рязане

Дори ако лазерното изрязване е сравнително прецизно, има граници, при които желаното качество вече не може да бъде постигнато поради прекомерно вложена енергия на малка площ. Следователно при конструирането на лазерно изрязаните детайли трябва да се спазват минималните размери:

  • Минимален диаметър на отвора = 1 x дебелина на материала

  • Минимална ширина на процеп = 1 x дебелина на материала (напр. за вентилационни отвори)

  • Минимален размер на компонента 20 x 20 мм

Важна забележка: Дори ако се спазват минималните размери, вложената топлина може да доведе до изкривяване на компонентите, а това може да увеличи вътрешните напреженията в материала.

Максимални размери за лазерно рязане

Максималният размер на компонента за лазерно рязане зависи от използвания първоначален формат. Моля, имайте предвид, че ако трябва да бъде избран следващият по-голям формат на ламарина, производствените разходи ще се увеличат съответно. Така че понякога си струва да се намали с няколко милиметра, за да се сведат до минимум разходите.

Максимален размер на лазерно-изрязан детайл:

Метали:

  • 1980 x 980 mm (за малък формат)

  • 2480 x 1230 мм (за среден формат)

  • 2980 x 1480 мм (за голям формат)

Неметали:

  • 1580 x 980 mm

Налични дебелини на листа:

Метали

    • Въглеродна стомана 0,5 до 16 мм

    • Неръждаема стомана 0,5 до 8 мм

    • Алуминий 0,5 до 6 мм

    • Месинг/мед 0,5 до 4 мм

Неметали

    • Полиамид, Плексиглас, Поликарбонат 0,5 до 20 мм

    • Шперплат 0,5 до 6 мм

    • Кожа 0,5 до 4 мм

    • Гума 0,5 до 4 мм

Изисквания към векторните файлове за лазерно изрязани детайли

Обработваемият векторен файлов формат е DXF. Всеки файл трябва да съдържа само един детайл. Файлът е нужно да съдържа само контура за срез, без рамки на чертежи, без линии с размери, без текстове и без етикети. Векторният файл не трябва да съдържа глухи дупки, фаски и оформени резби или проходи за резби. Линиите на кунтура трябва да са плътни линии, а не прекъснати линии. Линиите за огъване също не трябва да присъстват във векторния файл. Външните контури трябва да са единични затворени линии, а най-малкият контур не трябва да е минимум 0,7 пъти дебелината на материала. Следващата връзка ви предоставя подробни инструкции как да създадете своя векторен файл.

Неправилен векторен файл

Неправилен векторен файл

Правилен векторен файл

Правилен векторен файл

Технически чертеж

Техническите чертежи в PDF-формат са необходими за при детайлите, които има нужда да се сгънат на абкант. Когато няма огъване не се нуждаете от PDF чертеж. Същото е ако става въпрос за много прости лазерни разкрои, като правоъгълник, кръг и т.н.. Прикаченият векторен DXF файл ще се използва като файл за изрязване, а допълнителна информация като допуски и др. трябва да присъства на чертежа, тъй като неможе да се вземе под внимание автоматично. В случай на несъответствия между DXF и PDF файловете, производството ще се основава на DXF файла. Следващата връзка ви предоставя подробни инструкции как да създадете своя технически чертеж.

Проектиране на отвори за резба

За да може да се произвеждат правилно резби, отворът на сърцевината трябва да бъде предварително изрязан в правилния размер. В зависимост от размера на резбата има отделни диаметри на отвора на сърцевината, които трябва да се вземат предвид при проектирането. Съответните стойности на максималните диаметри на отвори според ISO 742 / DIN 13-1 могат да бъдат намерени в следващата таблица.

Резба

М3 х 0,5

М4 х 0,8

М6 х 1

М8 х 1,25

М10 х 1,5

М12 х 1,75

М14 х 2

М16 х 2

М20 х 2,5

Диаметър на отвор

2,5 мм

4,2 мм

5,0 мм

6,8 мм

8,5 мм

10,2 мм

12 мм

14 мм

17,5 мм

Мостове върху вътрешните части на буквите

Ако искате да имате изрязани надписи, трябва да имате предвид, че вътрешните части на буквите падат от листа по време на лазерно рязане. За да задържите тези вътрешни части, трябва да ги свържете с останалата ламарина.

Табела с изрязани букви без мостове

Грешно

Табела с изрязани букви без мостове

Правилно

Табела с изрязани букви с мостове

Заобляне на ъгли

За да гарантираме по-добро качество на рязане, ние ви препоръчваме радиус на ъгъла най-малко 0,3 милиметра. Това също може да варира значителнов зависимост от дебелината на материала.

Ако желаете ъгли с много малък радиус поради дизайнерски причини, моля, уведомете ни в полето за коментар на вашата поръчка.

Заобляне на ъглите при сглобки

Ъглите на вътрешните контури също се закръглят по време на лазерното изрязване, което може да доведе до проблеми с щепселните връзки. Тук има смисъл да се изградят дупки в ъглите, за да се осигури прилягането.

Заобляне на ъглите при сглобки
Заобляне на ъглите при сглобки

Проверете наличността на материала за вашите лазерно-изрязани детайли

Тук можете да проверите текущата наличност на материала за необходимата дебелина на листа. С безплатен акаунт в Лазер Мастър можете също да конфигурирате и изчислявате своите заготовки от ламарина и огънати части в различни версии без задължение.